Hållbar Konst

Davit Nava är en mexikansk konstnär ursprungligen från Cuernavaca, Mexiko, som redan sedan ung ålder haft en nära länk till såväl naturen som konsten.

År 2014 bestämde sig Davit för att omvandla skräp till konst genom att återanvända plastpåsar, gamla kläder samt metalldelar som hade slängts och därigenom konstruera konstnärliga skulpturer. Han fängslades av traditionella mexikanska alebrijes (ett slags sagodjur), och skapade således olika typer av alebrijes inspirerade av naturen. Ett av de djur han inspirerades av var kameleonten, som är ett djur vilket visar för oss vikten av att smälta in i naturen för att kunna överleva.

Efter det att en stor översvämning inträffat hos en släkting motiverades Davit av att alla de träd som fallit inte skulle gå till spillo varför han började skapa olika former av konstnärliga träskulpturer som han kallade: Post-natural disaster wood sculptures. Davit ville omvandla det tråkiga som översvämningen medförde till något positivt och han bestämde sig för att ge nytt liv åt träden och förvandla dem till nya skapelser som kunde bringa glädje. På så vis började Davits stora intresse för att skapa kollektioner av fallna träd.

19379767_1904063109832445_3265729570933833728_n

En av hans stora kollektioner är fågelkollektionen. Efter att ha inspirerats och fascinerats av den stora biologiska mångfalden i Mexiko, Davit började att skapa fågelskulpturer med syfte att inspirera människor att återta den direkta kontakten med naturen. Några av hans kollektioner är inspirerade av verkliga fåglar av vilka Davit fokuserar på de mest framträdande kännetecknen som han använder i formgivningen av fåglarna för att de lätt ska kunna kännas igen. Bland dessa kollektioner återfinns bland annat kollektionerna ’Mexiko Citys fåglar’ (https://avescdmx.com/), samt ’Nordamerikas kolibris’.

This slideshow requires JavaScript.

Kollektionerna av abstrakta fåglar har inspirerats av olika teman, färger, linjer och geografiska former med vilka han experimenterar för att utveckla färgrika skulpturer med kombinationer som är en fröjd för ögat.

För mer information om Davit, besök hans webbsida: https://davitnava.com/